Miért jött létre a Kutyulógia?

Az állatasszisztált terápia, azon belül is a kutyás terápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon. A kutyás terápia előnye, hogy az értelmi, érzékszervi sérüléssel, autizmussal élő és tanulási zavarral vagy nehézséggel küzdő gyerekek habilitációja, illetve rehabilitációja során számos terület fejlesztésében tudjuk alkalmazni a kutyát a foglalkozások során. Ahhoz, hogy megfelelően műküdjön, a kliens csoport ellátását biztosító szakember (tanító, gyógypedagógus, pszichológus) és a kutya felvezető harmónikus együttműködése szükséges.

Fontos, hogy ismerjék az adott csoport felépítését, a gyerekek sajátosságait, és természetesen a terápiás kutyában rejlő lehetőségeket és határokat. Ezzel a könyvvel egy új utat szeretnénk kínálni a terápiában részt vevő szakembereknek, hogy milyen módon tudnának segíteni pácienseiken a kutya segítségével. A könyvben szereplő feladatokat gyógypedagógiai szempontból közelítjük meg.

A fejlesztő pedagógia széles skálájából a legfontosabb képesség területeket emeljük ki és dolgozzuk fel. Fontosnak tartottuk a megfelelő ábrázolást és szemléltetést, hogy izgalmas és könnyen érthető olvasmány legyen az érdeklődők számára. A feladatokat több szempont szerint differenciáljuk, ezáltal megkönnyítjük a foglalkozásokra való felkészülést, illetve egyszerűbbé tesszük a megfelelő gyakorlat kiválasztását.

Célunk, hogy könyvünk sokoldalúan segítse és támogassa a kutyás terápiában résztvevő szakemberek munkáját. Egyrészről segítséget nyújtson a terápia felépítésében, az órák összeállításában, másrészről pedig a kutyák képzéséhez adunk jól hasznosítható ötleteket. Minden résztvevő számára szeretnénk ezúton megkönnyíteni a felkészülést, illetve színesebbé tenni a foglalkozásokat.

Share This