A SZERZŐK

A FŐSZEREPLŐK

A KÖNYV

Mi vagyunk a Szerzők

Türelem, nagy levegő, „ez az utolsó”, „Pannikám, ez már megint mi??” – szüleim részéről; az én részemről pedig hatalmas hála, hogy ilyen türelemmel viselték azt a hadsereg állatot, akiket gyerekként időről időre hazavittem meglepetésként. Ez a lelkesedés mára sem változott, csak egy kisebb szakszerűséget csempésztem bele álcaként első terápiás kutyámmal, Fügével.

Diplomám megszerzése óta a kutyás terápia és a mozgásterápia kombinálása foglalkoztat; hogyan építsük be a kutyát a fejlesztésbe úgy, hogy mindez a kutya és a gyermek számára is elfogadható és élvezhető legyen.

Egy kutyás feladatgyűjtemény gondolata már régóta érlelődött a fejünkben, mellyel egyrészről megkönnyíthetjük a terápiában dolgozó szakemberek munkáját, másrészről pedig segítenénk a fantázia elindulását és szárnyalását.

Pálfy Panni

És ott jön. Felém. Egy kutya. Hol a gazdája? Csak még két lépés! Aztán már van egy keresztutca. Egy alternatív útvonal. Most kéne átfutni az Üllői út túloldalára. Késő. Jaj, Flóra! Tartsd bent a levegőt, akkor hátha nem vesz észre! Nyugi, csak rád nézett – rettegés, jeges rémület. Elment mellettem, de rám nézett. Huh, ez meleg helyzet volt. NEM LEHET ÍGY ÉLNII! Kell egy kutya! Elárasztásos terápia.

És jött Amper, akinek én lettem az első terápiás alanya.
Együtt, vele, róla, tőle tanultam a kutyákról.

Dolgoztunk “rosszgyerekekkel”, akik a foglalkozások alatt elfelejtettek rosszalkodni. Bátorítottunk kutyás traumát átélt gyerekeket. Motiváltunk, közösen tanultunk olyan gyerekekkel, akiknek ez nehezen megy. Voltam kutyás órán gyógypedagógus, meg voltam felvezető és majd agyon nyomott mikor mindkettő kellett, hogy legyek egyszerre.

És jött az ötlet…egy kutyaterápiás gyűjtemény…Hogy egyrészről megkönnyítsük a terápiában dolgozó szakemberek munkáját, másrészről a felvezetők felkészülését kutyájukkal, melynek eredményeként elindulhat a fantázia, a közös szárnyalás, amikor móka a tanulás…

Nemes Flóra

Tizenhét év, egy autóbaleset. Gerincsérülés. Műtét. Kerekesszék. Rehabilitáció. Állapotromlás. Több műtét. Több rehabilitáció. Rémület. Állapotromlás. Vizsgálatok. Állapotromlás. Besértődés. Jöjjön, aminek jönnie kell! Én meg megyek, amerre én akarok.

Új cél: kutya. Segítőkutya. Filip. Első hivatalos mozgássérült-segítő kutya hazánkban. Filip elhitette velem, hogy tudok “kutyázni” és megmutatta milyen segítség tud lenni egy kutya.

Azóta azért dolgozom, hogy ezt a fajta segítséget mások is megtapasztalják és megkapják.

Mányik Richárd

Mi vagyunk a Kutyák 🙂

A nevem Füge, mint a gyümölcs. Hivatalosan egy fagyiról nevezett el kis gazdám egy forró nyári napon. Fajtámat tekintve aranyszőrű retriever vagyok, színem inkább a zsemle felé húz, mint az arany fele. Testem kecses, karcsú imádok nagyokat futni, hemperegni, labdát és ürgét kergetni.

Tanulmányaim: első sorban terápiás segítőkutyaként dolgozom. Gazdám szerint nagy segítség vagyok a gyerekeknek a tornában. Kedvenc évszakom a nyár, ha tehetném minden nap úszkálnék, vagy legalább egy pocsolyában feküdnék. Szabadidőmben pedig további fontos teendőimet végzem, mint például a virágok karbantartása, mert hogy valakinek azt is rendben kell tartania… nem is tudom kis gazdám mit csinálna nélkülem. KUTYAJÓ dolga van mellettem!

FÜGE

A becsületes nevem Racka Fan Club Amper, de az Ampika (nem szeretem) és a Babszibogyó névre is hallgatok. Border Collie a fajtám, talán úgy ismersz, mint frizbis kutya, de az én fajtám szerepel a Babe című filmben is.

Tanulmányaim: terápiás segítőkutya vagyok. Amit tudni érdemes rólam. Kedvencem a kék szín és bármilyen haleledel. Szívesen terelem a birkákat, kerítésen keresztül is órákig tudom csodálni őket. Nagyon szeretem a tejet, a répát és a fagyit. Messze földön híres kapuskirály vagyok, e téren külföldi rajongókkal is rendelkezem. De én igazából a gazdámat imádom a legjobban, ha nem vagyok vele, nem is tudom, hogy boldogul nélkülem.

AMPER

Családi nevem Garde de la Vie Formidable, Gazdinak Cooper vagy Cupi, vagy Cup-Cup. Malinois fajtámat a szakértők rövidszőrű belga juhászként és munkakutyaként jegyzik, a laikusoknak pedig a megtestesült „farkaskutya” vagyok.

Tanulmányaim: mozgássérült segítő és terápiás (lejárt) végzettség. Sport: Agility, frizbi, labda- és birkaterelés. Igazából a barik transzportálását imádom, de  a Főnököt a virsli jutalmak kedvéért a többi csapatsportban is kisegítem. Filozófia: mindenhol jó, de a helyem az a GAZDA mellett van, vagy a barik mellett…vagy a virslik mellett…

COOPER

a Kutyulógia könyv

Ezt a játékgyűjteményt azért készítettük, hogy megkönnyítsük, segítsük a szakember ((gyógy)pedagógus, pszichológus) és a kutyás felvezető foglalkozásokra való felkészülését, közös munkáját, illetve közös óratartását. A kötet 81 általunk kipróbált, rendszeresen használt játék leírását tartalmazza képességterülethez kapcsolódóan.

A játékok leírása során minden esetben ajánlást teszünk mind a korcsoportra, mind a csoportlétszámra is. Ezek meghatározásakor az optimum megadására törekedtünk. Az életkor alatt minden esetben a tipikusan fejlődő gyermekek életkorát értjük. A létszám meghatározásakor fő szempontnak azt a csoportlétszámot vettük alapul, ahol a megadott feladat unalommentesen ismételhető meg, hajtható végre minden játékos által.

Megjelöltük a kutyától elvárt tudásszintet, még akkor is, amikor laikus szemmel nézve „nincs is semmi dolga” a kutyának, ezzel is felhívva a figyelmet a kutyától elvárt teljesítményre, a maximális terhelhetőség figyelembevételével.

Bízunk benne, hogy hasznos olvasmány lehet ez minden felnőtt kétlábú számára, akik a kutyás foglalkozások aktív irányítói és résztvevői! Sok vidám, jó hangulatú foglalkozást kívánunk!

A Szerzők

Share This